Indian Geography MCQs – 2

By | September 7, 2017

1. River Indus flows between:

A. Karakoram Range & Ladakh Range

B. Zaskar Range & Kailash Range

C. Ladakh Range & Kailash Range

D. Zanskar Range & Ladakh Range

2. Which of the following statements are correct?

1. Porosity of Bhabar region very is low and as a result river disappears in this region.

2. In Tarai Region the river reappears.

3. Khadar is a belt of older alluvium and has low fertility.

4. Bangar is a belt of newer alluvium and has high fertility.

Choose the right option:

A. 1 and 2 only

B. 2 only

C. 2,3 and 4 only

D. All are correct

3. What is not true about Punjab Plains?

1. Punjab Plains are drained by five major rivers.

2. Punjab along with other states was the major beneficiary of Green Revolution.

3. Assured Irrigation Facilities, Low yield variety of seeds and fertilizers were used during Green Revolution.

4. Milk yield per cattle is very low in Punjab Plains.

Choose the right option.

A. 2, 3, and 4 only

B. 3 and 4 only

C. 4 only

D. All are correct

4. What is true about Gangetic Plains?

1. Less than 40 % of the Indian population is settled in Gangetic plains

2. Commercial farming is practiced in entire Gangetic plains

3. Primitive tools and old technique is used for farming

4. Gangetic plain is very prone to flood

Choose the right option:

A. 1, 2,3, & 4

B. 2, 3 & 4 only

C. 3 & 4 only

D. 4 only

5. River Tista is a tributary of:

A. Ganga

B. Kosi

C. Brahmaputra

D. Hugli

6. Arrange the following rivers from east to west direction:

1. Sarda

2. Rapti

3. Gomti

Choose the right option:

A. 2-3-1

B. 2-1-3

C. 1-2-3

D. 3-2-1

7. Which of the following cities is known as cultural capital of India?

A. Allahabad

B. Varanasi

C. Haridwar

D. Ujjain

8. Haridwar is famously known for its:

A. Brass Industry

B. Heavy Electricals Industry

C. Glass Industry

D. Pharmaceutical Industry

9. In Arunachal Pradesh, River Brahmaputra flows in the name of:

A. Dihang

B. Dibang

C. Jamuna

D. Meghna

10. Arrange the following rivers from east to west direction:

1. Dihang

2. Dibang

3. Lohit

Choose the right option:

A. 1-2-3

B. 2-1-3

C. 3-1-2

D. 3-2-1

11. Which of the following oil refineries is not located in Assam?

A. Numaligarh

B. Barmer

C. Digboi

D. Guwahati

12. Majauli is the largest riverine island of the world. Which one of the following is the second largest riverine island in the world?

A. Bananal Island

B. Umananda Island

C. Woodford Island

D. Marajo Island

13. Mangrove Forests are found in which region?

A. Temperate Region

B. Tropical Region

C. Arid-Region

D. Semi-Arid Region

14. Which of the following is the single largest stretch of mangrove forests in India?

A. Sunderban

B. Krishna-Godavari Basin

C. Bhitarkanika

D. Pichawaram

15. Which one of the followings is the oldest fold mountain in India?

A. Himalayas

B. Aravali

C. Vindhyas

D. Satpura

Answers:

1 – D 4 – C 7 – B 10 – D 13 – B
2 – B 5 – C 8 – B 11 – B 14 – D
3 – B 6 – A 9 – A 12 – A 15 – B

Sharing is caring!