Indian Geography MCQs – 1

By | September 7, 2017

1. What is the latitudinal extent of India (in km)?

A. 3214

B. 3216

C. 3218

D. 3224

2. Tropic of cancer does not pass through which of the following states?

A. Tripura

B. Manipur

C. Mizoram

D. Chhattisgarh

3. Which one of the following is the farthest capital city from Tropic of Cancer?

A. Aizawl

B. Bhopal

C. Gandhinagar

D. Ranchi

4. Which one of the following states is not a littoral state?

A. West Bengal

B. Orissa

C. Karnataka

D. Telangana

5. Gujarat has the largest coastline among all Indian states. Which state has the second largest coastline?

A. Tamilnadu

B. Maharashtra

C. Kerala

D. Andhra Pradesh

6. The coast name of Tamilnadu and Andhra Pradesh is:

A. Kanara

B. Malabar

C. Coromandal

D. Uttkal

7. The extent of International waters or territorial waters is:

A. 12 km

B. 12 miles

C. 12 nm

D. None of the above

8. India shares second longest international boundary with which of the following countries?

A. China

B. Bangladesh

C. Pakistan

D. Nepal

9. Durand line is a boundary between:

A. Indian and Afghanistan

B. Pakistan and Afghanistan

C. Indian and Pakistan

D. Both A and B

10. Which of the following states is not a landlocked state?

A. Chhattisgarh

B. Telangana

C. Jharkhand

D. All of the above are landlocked states

11. The orogeny of earth started:

A. 65 billion years ago

B. 65 million years ago

C. 65 trillion years ago

D. None of the above

12. Gondwana land was a part of:

A. Pacific Plate

B. Eurasian Place

C. Indo – Australian Plate

D. None of the above

13. Which one of the following peaks is the highest peak?

A. Manalasu

B. Dhaulagiri

C. Macalu

D. Nanga Parvat

14. In which state Kamet peak is situated?

A. Jammu & Kashmir

B. Uttrakhand

C. Sikkim

D. Arunachal Pradesh

15. Which of the following passes was a part of ancient silk trade route?

A. Lepu Lek-la

B. Khaga-la

C. Mana-la

D. Nathu-la

16. Which one of the following passes is not located in Uttrakhand?

A. Niti – la

B. Mana – la

C. Khaga – la

D. Jelep – la

17. The River Bhagirathi originates from:

A. Milam Glacier

B. Kharak Glacier

C. Satopanch Glacier

D. Mana Glacier

18. How many biological hotspots are there in India?

A. Two

B. Three

C. Four

D. Six

19. Arrange the following hills from south to north direction:

1. Patkai Bum Hills

2. Manipur Hills

3. Mizo Hills

4. Naga Hills

Choose the right option:

A. 3-2-1-4

B. 3-2-4-1

C. 2-3-1-4

D. 2-3-4-1

20. The southward extension of Pruvanchal Hill Complex is:

A. Barail Hills

B. Dafla Hills

C. Arkanyoma Hills

D. Garo Hills

Answers:

1 – A 11  – B
2  – B 12 – C
3  – C 13 – C
4  – D 14 – B
5  – D 15 – D
6  – C 16 – D
7  – C 17 – C
8  – A 18 – A
9  – D 19 – B
10 – D 20 – C

 

Sharing is caring!

One thought on “Indian Geography MCQs – 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *