Himachal GK MCQs (Rivers) – 3

By | July 1, 2017

1. What is the vedic name of river Satluj?

A. Sarvari

B. Vipasha

C. Shatadri

D. Sujoin

2. Which of the following rivers does not originate in Himachal Pradesh?

A. Beas

B. Satluj

C. Ravi

D. Chenab

3. Where does Chandra and Bhagha rivers meet?

A. Udaipur

B. Koksar

C. Tandi

D. Jahalma

4. Which of the following districts is not associated with river Beas?

A. Una

B. Kullu

C. Mandi

D. Kangra

5. Banganga is a tributary of:

A. Beas 

B. Satluj

C. Ravi

D. Chenab

6. From which glacier River Ravi originates?

A. Bara Shigri

B. Bada Bhangal

C. Rohtang

D. Dudhon

7. Tons is the tributary of:

A. Beas

B. Satluj

C. Ravi

D. Yamuna

8. Siul stream is the tributary of:

A. Chenab

B. Yamuna

C. Ravi

D. Beas 

9. Arijikiya is the vedic name of:

A. Ravi

B. Satluj

C. Beas

D. Yamuna

10. In which river valley Dodra-kwar is situated?

A. Pabbar

B. Tons

C. Yamuna

D. Giri

 Answers:1-c, 2-b, 3-c, 4-a, 5-a, 6-b, 7-d, 8-c, 9-c, 10-b.

Liked the post? We’re a non-profit website. Make a donation and help us build our work.

Sharing is caring!