Himachal GK MCQs (Rivers) – 9

By | July 1, 2017

1. Beas-Satluj link canal starts from:

A. Sundernagar

B. Pandoh

C. Baggi

D. Dehar


2. River Satluj enters in district Bilaspur at:

A. Dudhon

B. Tirthan

C. Kasol

D. Ghumarwin


3. The biggest tributary of river Satluj is:

A. Gambhar

B. Sir

C. Ali

D. Sukar


4. River Satluj enter in district Mandi at the place called:

A. Mandi

B. Firnu

C. Dehar

D. Sundernagar


5.  From which village of Arki, the Ali stream a tributary of river Satluj originates?

A. Firnu

B. Mangu

C. Fera

D. Toba


6. In 1809 A.D., which river became the base of the treaty happened between Sikhs and English?

A. Satluj

B. Ravi

C. Beas

D. Sindu


7. Which of the following is not a tributary of  river Satluj?

A. Tainti

B. Kasang

C. Baspa

D. Spin


8. Which of the following is not a tributary of river Beas?

A. Solang

B. Mulgan

C. Sujan

D. Parvati


9. Neugal, Phojal, Malana, Sarvari, Kunah and Maan are the tributaries of:

A. Beas 

B. Satluj

C. Chenab

D. Ravi


10. Dehar, Chaki, Uhal, Suketi and Banganga are the tributaries of:

A. Satluj

B. Chenab

C. Ravi

D. Beas


Answers: 1-a, 2-c, 3-b, 4-b, 5-b, 6-a, 7-d, 8-b, 9-a, 10-d.

Liked the post? We’re a non-profit website. Make a donation and help us build our work.

Sharing is caring!

4 thoughts on “Himachal GK MCQs (Rivers) – 9

  1. Tek Chand

    KASOL IS RIGHT ANSWER
    BECAUSE KASOL CAME BEFORE DEHAR. WHERE SULTEJ ENTER IN BILASPUR DIST. FIRST.
    BUT IT NOT FULLY ENTER IN BILASPUR at Kasol…But it enter partly.
    recond. Google map.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *