Solved Paper Junior Engineer (JE) Mechanical 2018 [Part-1]

By | October 1, 2018

1. When the molten metal is fed in the cavity of metallic mould by gravity the method of casting is known as

Ans:- Permanent

2. A casting defect which occurs due to improper venting of sand is known as

Ans:- Blowholes

3. Notching is the operation of

Ans:- Removal of metal to the desired shape from an edge of a plate.

4. A neutral flame is obtained by supplying

Ans:-Equal volume of oxygen and acetylene

5. In fore hand welding the angle between the welding rod and the work is kept as

Ans:- 30 degree – 40 degree

6. V- Block is used to

Ans:-Check the trueness of flat surfaces, Locate center of round rods, Check surface roughness.

7. A twist drill is specified by its

Ans:- Shank, material and diameter

8. In shaper, the  metal is removed during

Ans:- Forward stroke 

9. EDM machining is applied for

Ans:- Shaping carbide dies and punches having a complicated profile, Making a large number of small holes in series and fuel nozzles, Embossing and engraving on harder materials.

10. The work study is done by means of

Ans:- Stopwatch

11. The specific gravity of petrol is about

Ans:- 0.75

12. Tachometer in a vehicle measures

Ans:- Engine r.p.m

13. A hydraulic press is a device used

Ans:- To lift larger load by the application of a comparatively much smaller forces

14. When absorptivity  = 1, reflectivity = 0 and transmissivity = 0, then the body is said to be a

Ans:- Black body

15. An under inflated tyre will wear the thread most

Ans:- Near the edge

16. The mechanical efficiency of an impulse turbine is the

Ans:- Ratio of actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel.

17. The efficiency of a reversible machine is

Ans:- More than 50%

18. Streamlining of the Automobile body is done to

Ans:- Minimize air resistance

19. An engine is located in the middle portion in some vehicles mainly to

Ans:- Better utilize the space

20. The rolling resistance is because of the  friction between the

Ans:- Tyre and road surface

21. Compression ratio of a petrol engine is nearly

Ans:- 8:1

21.  An engine has a clearance volume of 100 cm cube and a swept volume of 800 cm cube. The compression ratio is

Ans:- 9:1

22.  The frequency of flashing of light per minute in a direction (side turn) indicator is about

Ans:- 80

23.  Thinner is added to paint in order to

Ans:- Optimize its viscosity

24. The brake pedal during ABS operation –

Ans:- Transmits slight kickback to the driver’s foot.

25. The effect of vapour locking on the brake performance is that the

Ans:- Brakes fail completely

26. The main function of the master cylinder is to

Ans:- Convert brake pedal force into hydraulic pressure.

27. The problems caused by the wheel imbalance are

Ans:- Steering wheel vibrations and uneven tyre wear.

28. The basic purpose of providing caster angle on wheels is to

Ans:- Maintain directional stability.

29. When the top of the wheel is tilted outward, then it is called

Ans:- Positive  Camber

30. An overinflated tyre will wear the tread most near the

Ans:- Centre

31. The disadvantage of radial ply tyre compared to cross-ply tyre is

Ans:- Uncomfortable ride at low speed.

32. Another name for the steering link rod is

Ans:- Drag link

33. Spring eyes in case of cars are usually lined with

Ans:- Rubber Bushes

34. The coil spring in wishbone suspension is placed between the

Ans:- Lower wishbone and cross member.

35. Two speed reverse gear arrangement is generally provided in case of

Ans:- Tractors

36. The maximum torque multiplication ratio in a torque converter is about

Ans:- 2.5

37. A clutch is usually designed to transmit maximum torque which is

Ans:- 150 percent of the maximum engine torque.

38. The maximum intensity of pressure which clutch facing can withstand without being damaged is about

Ans:- 100 kpa

39. For aiming the headlights, the distance between the headlights and the screen should be

Ans:- 7.6 m

40. The most commonly used car heater is the

Ans;- Hot  water tyre

41. A laminated glass when cracking

Ans:- Sandwiched layer traps the fragments.

42. For measuring clearance between two flat surfaces the tool used is the

Ans:- Feeler gauge

43. A square engine is an engine having

Ans:- Bore and stroke equal

44. On the compression stroke, the rings are pressed against

Ans:- Bottom of the groove

45. A dish in the piston head is employed to

Ans:- Control compression ratio

46. The purpose of piston rings is to control

Ans:- Combustion pressures, Cylinder wall lubrication, Oil consumption.

47. The material used for the inlet valve is usually

Ans:- Silico- chrome steel

48. The valves have to be replaced if the metal to be removed for smoothening their end surfaces is more than

Ans:- 0.5 mm

49. For checking the alignment of the crankshaft, the best method is to place it.

Ans:-On its ends

50. Maximum allowable hydrocarbons in the car emission are approximately

Ans:- 100 PPM

51. The position of the PCV valve plunger at idle speed is

Ans:- Towards the valve-outlet side.

52. The material used for cylinder block is

Ans:- Cast iron and aluminum alloy

53. Specific gravity of Diesel is about

Ans:- 0.85

54. The cetane rating of diesel fuel is in the order of

Ans:- 45

55. The function of a governor in automobiles is to

Ans:- Limit the vehicle speed

56. The two rows of cylinders in a ‘V’ type engine are generally arranged at

Ans:- 60 degree

57. The air gap between the central electrode and ground electrode of a spark plug is around

Ans:- 1 mm

58. Which of the following oil is more viscous?

Ans:- SAE 80

59. The purpose of the thermostat is to keep the engine

Ans:- At the desired temperature

60. The fan in the Maruti Car is controlled

Ans:- Electrically

61. The opening pressure of hole type nozzles varies from

Ans:- 17 – 34 m Pa

62. Brake thermal efficiency for S.I. the engine usually varies between

Ans:- 25% and 30%

63. To increase output voltage, battery cells are connected in

Ans:- Series

64. The negative plate of lead-acid  battery has

Ans:-Pb

65. Any short-circuits in the armature winding may be tested with a

Ans:-Growler

66. Robotic aircraft used extensively by the military is

Ans:- Drones

67. A rear horizontal stabilizer that that controls up and down or pitching motion of the aircraft nose is called

Ans:- Elevator

68. Characteristic of the aircraft that permits you to maneuver it easily and allows it to withstand the stress resulting from the maneuver is known as

Ans:- Maneuverability

69. The last point on an airfoil that interacts with the airflow around the wing is known as

Ans:- Trailing edge

70. The horizontal line that passes through the center of gravity of the aircraft perpendicular to its flight path is called

Ans:- Lateral axis

71. The study or practice of travel through the air is called

Ans:- Aeronautics

72. The study of forces and the resulting motion of objects through the air is called

Ans:- Aerodynamics

73. An aircraft that is designed to fly without an engine is

Ans:- Glider

74. Which of the following parameters has no effect on the inflow performance of a reservoir?

Ans:-Production tubing diameter

75. Which is not a cause of sand production?

Ans:- Running casing

76. Gas lift works mainly through

Ans:- Lowering bottom – hole pressure

77. Which of the following does not change as a result of a well stimulation operation?

Ans:- Ultimate well recovery

78. Which of the following parameters need not to be considered when designing matrix acidizing treatment?

Ans:- Formation closure stress

79. The ignition quality of petrol is expressed by

Ans:- Octane number

80. The fuels in order of decreasing knock tendency for spark ignition engines are

Ans:- Paraffin, naphthene, aromatic

81. Steam temperature control for the ESD boiler is achieved by

Ans:- Bypassing the superheater.

82. Which of the following fuel oil impurities can cause maximum abrasive damage?

Ans:- Catalytic Fines

83. If an operating auxiliary boiler has a water pH reading of 7, you should

Ans:- Treat the water with caustic soda.

84. Which term refers to a transverse curvature of the deck?

Ans:- Camber

85. The site of Harappa is located on the bank of the river

Ans:- Ravi

Read more: Part-2 ॥ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The maximum upload file size: 2 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.